Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

Τρίτη εφηβεία

Πριν από χρόνια ένας από τους δασκάλους μου στην τέχνη της φωτογραφίας μου είχε πει: "Όλοι η φωτογράφοι περνάνε από την αφαίρεση σε κάποια φάση της ζωής τους". Ή κάπως έτσι τελοσπάντων (έχει περάσει και καιρός). Και επειδή αισθάνομαι να περνάω και εγώ αυτή τη φάση δεν μπορώ παρά να πω κάποια πράγματα για αυτή.
Μαθαίνοντας να αφαιρείς από τις εικόνες σου για να μπορέσεις να πεις αυτό που θέλεις, δεν είναι κάτι που "μαθαίνεται" σε κάποια σχολή ή κάπου αλλού. Είναι μια διαφορετική φωτογραφική γλώσσα που επιλέγεις να χρησιμοποιήσεις όταν η συμβατική δεν μπορεί πλέον να σε καλύψει αισθητικά. Τι είναι αυτό που επιλέγεις να αφαιρέσεις και γιατί το κάνεις; Γιατί αυτό και όχι κάτι άλλο; Ένα σωρό ερωτήματα γεννιούνται στο μυαλό του πειραματιζόμενου δημιουργού τα οποία δεν απαντιούνται μόνο στη θεωρία, ούτε όμως μόνο στην πράξη.
Η αφαίρεση και ο πειραματισμός μπήκαν δυναμικά στη σφαίρα της δημιουργίας μου όταν άρχισα να αισθάνομαι ότι τα γνωστά "θέματα" μου είχαν τελειώσει. Βουτώντας βαθιά στη θάλασσα του πειραματισμού ανακάλυψα την άλλη πλευρά της φωτογραφίας. Αυτή που ο Man Ray περιέγραφε όταν έλεγε: "Δεν είμαι φωτογράφος της φύσης, αλλά της φαντασίας μου". Ο κόσμος λοιπόν μπροστά μου δεν είναι πλέον όπως φαίνεται, αλλά όπως νομίζω εγώ ότι τον βλέπω. Όπως ένας έφηβος που όλα του φταίνε γιατί κανείς δεν βλέπει τον κόσμο όπως αυτός. Αυτό είναι λοιπόν το στάδιο της αφαίρεσης και του πειραματισμού; Η φωτογραφική εφηβεία; Το στάδιο στο οποίο σταματάς να το "παίζεις" σοβαρός και ανοίγεις όλη τη γκάμα της δημιουργικότητάς σου;
Αν είμαι σε αυτή τη φάση τότε σίγουρα περνάω την τρίτη εφηβεία μου. Η πρώτη ήταν στη γνωστή ηλικία με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η δεύτερη, λίγα χρόνια πριν, καλοκαίρι, στο γνωστό νησί του Αιγαίου, σαφώς διαφορετική από την πρώτη αλλά με πάθος για τη ζωή και για τον κόσμο της Τέχνης που θέλαμε να ανακαλύψουμε. Και τώρα αυτό. Πιο ώριμα και με άλλα πράγματα στο μυαλό, έχοντας κρατήσει από τις δύο πρώτες τα καλύτερα, συνεχίζουμε να δημιουργούμε με νέα ματιά. Με αυτή που κάνει κάθε έφηβο να γυαλίζει το μάτι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου