Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011

Νέα χρονιά, νέο φορμά

Η νέα χρονιά για τους καλλιτέχνες είναι μια ακόμα ευκαιρία για να εξερευνήσουν τους ορίζοντές τους στην τέχνη τους. Έχουμε ξαναγράψει σ' αυτό το ιστολόγιο για τις τελευταίες μας αναζητήσεις στον χώρο της φωτογραφίας με μέσα μιας περασμένης εποχής. Η νέα χρονιά λοιπόν μας βρίσκει να εγκαταλείπουμε ακόμη και το ορθογώνιο φορμά και να περνάμε στο τετράγωνο. Είναι κάτι που αγαπήσαμε στο παρελθόν και θα το αγαπήσουμε ξανά.
Το μεσαίο φορμά έχει κάτι το μαγικό. Πέρα από τις τετράγωνες διαστάσεις του έχει αυτό το "κάτι" που σε κάνει να ξεφεύγεις από τη συνηθισμένη (κοινή) οπτική αντίληψη και να περνάς σε μία τελείως νέα. Ο χώρος φαίνεται να αλλάζει προοπτικά και ο χρόνος να επιβραδύνεται, ακολουθώντας και αυτός τη διαδικασία λήψης που ακολουθείς. Η αντίληψή σου για τον κόσμο αλλάζει, όπως αλλάζει και ο τρόπος σκόπευσης από την οθόνη εστίασης. Η αντιμετώπισή σου απέναντι σε αυτό που φωτογραφίζεις αλλάζει καθώς από την σκόπευση από το ύψος σου περνάς στην σκόπευση από το ύψος της μέσης σου, χαμηλώνοντας το βλέμμα σου και ταυτόχρονα την ενδεχόμενη υπεροψία σου. Σε κάνει πιο ώριμο, πιο συνειδητοποιημένο απέναντι στο θέμα σου και τελικά στην ίδια την Τέχνη σου.
Αυτή η αλλαγή ματιάς βέβαια δεν συμβαδίζει με την ύπαρξη αυτού του ψηφιακού χώρου καθώς οι ανάγκες του για ψηφιακές εικόνες αντιβαίνουν στην όλη λογική του νέου εγχειρήματος. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι αυτός ο χώρος θα εγκαταλειφθεί. Θα υπάρχει παράλληλα και στη νέα εποχή ακολουθώντας και αυτός τη δικιά του πορεία, όπως έκανε μέχρι τώρα. Η νέα, διοπτική ματιά των καλλιτεχνών θα αφορά μόνο τον πραγματικό κόσμο. Αυτόν που τελικά αξίζει να φωτογραφίζει κανείς.

2 σχόλια:

  1. Jean Sacque, περιττό να πω (αλλά θα το πω) ότι φωτο-έγραψες πάλι. Αναμένω να αποτυπώσεις τη μορφή μου στο 120άρι φιλμ (και όχι πια στο ταπεινό 35άρι "φιλμάκι") και κυρίως να κανω μια απόπειρα να σε αποτυπώσω εγώ σε αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαρίστως αγαπητή Morna! Άλλωστε γνωρίζεις ότι η αποτύπωση της μορφής σου στο φωτοευαίσθητο γαλάκτωμα σε όλα του τα μεγέθη είναι για μένα κάτι σαν έργο σε συνέχεια. Δεν σταματάει ποτέ. Je te verrai bientôt...

    ΑπάντησηΔιαγραφή